Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V některých případech ale mohou škodit, pak bude nutné zakročit.

Mravence v zahradě není nutné vnímat jako škůdce. Pomáhají například rozkládat organický materiál. Mraveniště slouží jako ohromná úklidová četa, které ve svém okolí posbírá mrtvý hmyz a zbytky rostlin. 

Mravenci také mohou pomáhat při boji s různými škůdci. Některé druhy mravenců se živí larvami a vajíčky některých škůdců. Prokazatelně redukují výskyt housenek, některé druhy se živí i vajíčky slimáků, mohou dokonce napadat a zabíjet mladé slimáky. Tím, jak budují v zemi svá mraveniště také provzdušňují půdu. 

Chytrý zahradník tedy ví, že likvidovat bezhlavě všechna mraveniště, je víc na škodu než k užitku. Jestliže vám vadí mraveniště, do kterého jste si v létě položili deku na trávník, raději zvažte, jestli není jednodušší deku posunout o metr dál, než rovnou mraveniště likvidovat.

Někdy se je ovšem zásah nutný.  Některé druhy mravenců žijí v symbióze s mšicemi, které vynášení do korun keřů a stromů. O mšice se důsledně starají a ty jim za to poskytují sladkou medovici. Mšice sající mízu z listů tak někdy mohou zcela zahubit mladý stromek nebo keř. U stromů je možné zabránit mravencům přístupu do koruny tím, že kolem kmenu připevníte lepový pás, který zabrání mravencům přístupu do koruny. Lepový pás ovšem musíte pravidelně měnit a pokud již mravenci do koruny mšice nanosili, zbavte se jich vhodným postřikem.

Bez zásahu se rovněž neobejde, když si mravenci vybudují kolonii v kořenovém systému rostliny. Tím mohou kořeny narušit a oslabit. 

Jestliže se vám mravenci začnou stěhovat i do domu, nejen že je to nepříjemné, ale někdy dokážou napáchat i nemalé škody. Není ničím výjimečným, když si například začnou budovat kolonii pod podlahou, kterou mohou i nadzdvihnout. 

Doma jsou na mravence nejúčinnější nástraha v podobě domečku, ve kterém je návnada. Tu mravenci nanosí do mraveniště a postupně otráví celou kolonii včetně královny. 

Venku můžete vyzkoušet různé přírodní repelenty, které mravencům vadí a odradí je od vstupu na místa, kde je nechcete. Účinný bývá například kávová sedlina, křída, skořice, levandule nebo měsíček.

Pokud se chcete zbavit mraveniště na zahradě úplně, můžete zkusit například zalít mraveniště horkou vodou. Jenže to bývá většinou neúčinné, protože horká voda nemusí proniknout do všech chodbiček. 

Nejúčinnější jsou opět profesionální přípravky na bázi návnady, kterou mravenci nanosí do mraveniště. 

 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

17. 05. 2024

Nikoho nepotěší zástup mravenců pochodující po kuchyňské lince. Zbavit se jich natrvalo je prakticky nemožné. 

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

13. 05. 2024

Chatařská sezóna se opět rozjela v plném proudu. Každý, kdo může, na konci pracovního týdne vyrazí z města, aby si…

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

13. 05. 2024

Při procházení internetu můžete často narazit na zaručené tipy, které vám zajistí lepší úrodu, šťavnatější plody, nebo…

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V…