Jak střihat živý plot jako profík?

09. 05. 2024

Jak střihat živý plot jako profík?

Živé ploty neslouží jen k tomu, aby vám v zahradě poskytly soukromí. V zahradě vytvářejí i příjemné mikroklima, které oceníte zejména v nejteplejších dnech v roce.  

Jenže udržet živý plot na uzdě, aby vám nepřerostl přes hlavu vyžaduje i nějakou péči.  Jestliže navíc budete dělat nějaké začátečnické chyby, budete si zbytečně práci přidělávat a s výsledkem nebudete spokojeni. 

Jak na to?

Dnes bychom asi sotva našli někoho, kdo by pracně střihal plot ručními nůžkami. Elektrické, akumulátorové nebo motorové plotostřihy pracují mnohem rychleji a snadněji s nimi držíte rovinu řezu. Ruční nůžky použijete jen k případné finální úpravě, nebo k odstranění silnějších větví, které plotostřih nezvládne přestřihnout.

Pro živý plot je důležité pravidelné střihání. Díky němu průběžně udržujete nejen dokonalý tvar, ale plot postupně i houstne.  První střih provádějte brzy na jaře dříve, než rostlina začne hustě obrůstat. Tím podpoříte tvoření nových výhonků a plot bude pěkně houstnout.  Další střih by měl následovat někdy koncem června. Při tom zarovnáte nerovnosti a doupravíte tvar. 

Každý typ živého plotu podle kultivaru může vyžadovat jinou frekvenci střihání, v zásadě ale platí, že lépe je střihat častěji, než plot zanedbávat a bojovat následně s přerostlými větvemi. Pravidelným střihem udržujete v dobré kondici, protože je lepší zastřihovat malé výhonky, nežli plot zanedbat a následně provádět výrazný střih. Plot by se ale neměl střihat v obdobích horka a sucha, zpravidla tedy v červenci a srpnu. Ostatně v takových obdobích plot stejně moc neroste a střihem byste mu spíš uškodili. 

Abyste udrželi rovinu, není od věci natáhnout si podle plotu provázek. Plotostřihem postupujte vždy směrem zdola nahoru. Pokud byste postupovaly opačně, odstřižené větve by se zachytávaly v neprostřihaných větvích pod nimi a stěžovalo by to práci. U hodně vzrostlých plotů však naopak nejprve zastříhněte do roviny vršek. Odstraňte větve a teprve pak pokračujte po stranách plotu. 

Pro střihání vysokých plotů se může vyplatit pořízení plotostřihu s teleskopickou tyčí. Některé vám umožní střihat pohodlně ze země až ve výšce 3,5 – 4 m. Nebudete muset lézt po štaflích a neustále je posouvat, plot pohodlně zastřihnete bezpečně ze země. 

Dobrým tipem je také rozložit si pod plot plachtu, na kterou budou větvičky padat. Postupně ji můžete posouvat pod místo, kde právě střiháte. Usnadníte si tak práci s následným vyhrabáváním drobných větviček z trávníku. 


Líbil se vám článek? Nechte si zasílat další články a novinky na e-mail, aby vám nic neuniklo!

Přišel vám článek zajímavý?
Sdílejte ho dál.




Mohlo by Vás také zajímat

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

Máte doma mravence? Zbavte se jich bez kompromisů!

17. 05. 2024

Nikoho nepotěší zástup mravenců pochodující po kuchyňské lince. Zbavit se jich natrvalo je prakticky nemožné. 

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

Zabezpečení chaty: Prevence proti zlodějům a ochrana majetku

13. 05. 2024

Chatařská sezóna se opět rozjela v plném proudu. Každý, kdo může, na konci pracovního týdne vyrazí z města, aby si…

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

Pravda o využití jedlé sody v zahradě: Může zlepšit chuť rajčat?

13. 05. 2024

Při procházení internetu můžete často narazit na zaručené tipy, které vám zajistí lepší úrodu, šťavnatější plody, nebo…

Kdy a jak se zbavit mravenců?

Kdy a jak se zbavit mravenců?

10. 05. 2024

Mravenci jsou součástí přírody, mohou být i užiteční, proto není vždy nutné mraveniště v zahradách likvidovat. V…